Részeges-ragacsos – Rizsbe zárt koktél

Ennek a receptnek az alapja, az ázsiai ragacsos rizs, amit a Pina Colada koktél ízvilága tesz most teljessé.
A ragacsos rizs az ázsiai konyha egyik alapköve, különösen Thaiföldön népszerű, ahol általában kókusztejjel és mangóval tálalják. Most ezt a klasszikust gondoltam újra egy kókuszos krémes desszert formájában.

A pina colada ihlette desszert

A pina colada koktél nem véletlenül az egyik legkedveltebb ital világszerte. Az ananász és kókusz kombinációja annyira jól működik együtt, hogy nem csoda, hogy számos desszertnek is ez lett az alapja. A pina colada ízvilágát ma már megtalálhatjuk tortákban, fagylaltokban, pohárkrémekben és süteményekben is.

Ha szereted a különleges desszerteket, és szívesen kipróbálsz új ízeket, akkor ez a pina colada ihletésű kókuszos desszert neked való! Ananász, kókusz és egy csipetnyi kókuszlikőr varázsolja el az ízlelőbimbóidat.

pina colada kokuszos desszert habbal

Recept

Hozzávalók:

  • 1 csésze ragacsos rizs
  • 1,5 csésze kókusztej
  • 1 csésze friss (vagy konzerv) ananász apróra vágva
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • tejszínhab (legjobb, ha saját készítésű)

Szószhoz:

  • 200 ml kókusztej
  • 4 cl kókuszlikőr (Malibu)
  • 2 ek cukor
  • 1 ek keményítő + pici víz

Elkészítés:

  1. A ragacsos rizst áztasd be legalább 1 órára, majd főzd meg a cukros kókusztejben.
    Az előáztatás azért fontos, mert itt már magába szív egy kis vizet a rizs és főzés után egyenletesebb, jobb állagú lesz.
  2. Közben elkészítjük a szószt. A kókusztejet tedd fel főni a cukorral. Forrás után tedd bele a kókuszlikőrt és főzd alacsony lángon még 5-10 percig. Ez után mehet bele a keményítős víz.
  3. Összeállítás: Rétegezd a rizst és az ananászt. Az utolsó réteg rizsre önts bőségesen a szószból, majd a tetejére mehet a hab és még egy kis gyümölcs.

Extrák

Ha szeretnél egy kis csavart vinni ebbe a desszertbe, próbáld ki az alábbi hozzávalókat:

  1. Pirított kókuszreszelék – ropogós textúrát ad.
  2. Lime héj – frissítő citrusos íz.
  3. Fehér csokoládé darabkák – édesebb, krémesebb élmény.
  4. Menta levelek – vizuálisan is feldobja, és friss ízt ad az édes desszertnek.
  5. Mangó – az ananász mellett még egzotikusabbá teszi.

Tálalási ötletek

  1. Pohárdesszertként – rétegezd egy szép pohárba, és díszítsd kókuszreszelékkel.
  2. Banánlevélre halmozva – autentikus ázsiai hangulatot ad.
  3. Kis tálkákban, friss gyümölcsökkel körítve – vendégváró falatként is tökéletes. Akár szilikon muffinformákba is kiadagolhatod, mokkás kanalakkal.
pina colada kokuszos desszert ananásszal
Ha pedig maradnál az eredeti Pina Colada koktélnál, ITT találod a receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük